top of page
  • Forfatters billedelindevej11

Stress-reaktioner er fantastiske - med mindre du ikke lytter til kroppen

På latin betyder ordet stress, at stramme eller snøre til.




Stress er en reaktion, som er en naturlig del af kroppens beskyttelsemekanisme og gør, at vi kan reagere og handle på ydre trusler, ved skadepåvirkning eller ved ekstra belastning.




Stressreaktioner er en fordel


De stressreaktioner, der kommer af disse situationer og oplevelser, er som udgangspunkt en sund og hensigtsmæssig reaktion.

Reaktionerne kan være forskellige. F.eks vil en hund ofte ryste stressen ud af kroppen, efter den har skældt ud på noget den ikke synes om. Mennesker bliver lettere irritable, kede af det, mister overblikket eller andet.

Hvis du lytter til kroppen, kan du godt mærke de signaler den udsender - for at bede dig trykke på pauseknappen.

Ofte er vi dog ikke for godt til at mærke efter, og der begynder at blive stærkere signaler, eller vi får helbredsproblemer - fysisk og psykisk.



Hvad kan jeg gøre hvis jeg har en fornemmelse af stress?


Ligegyldigt hvornår du opdager alvoren, er det meget vigtigt at reagere. Sørg for at find ud af hvad der stresser dig mest, og forsøg at gøre mindre af det i din hverdag.

Det hjælper på mange at gøre mere af det som giver dig glæde og energi - med mindre du er meget hård ramt.

Det er selvfølgelig altid en god idé at tale med din læge.


En behandling hos N-Focus kan hjælpe dig ud af alarmberedskabs-tilstanden og få dig tilbage mod en sund afslappet tilstand. BOOK EN BEHANDLING HER - DER HJÆLPER DIG MED STRESS



Hvorfor kommer stress?


Uanset om stress kommer af støj, kulde, arbejdstempo, lange arbejdstider, forventningspres, skænderier og uenigheder, uklare informationer m.m så vil kroppen reagere på stressen. Den reagerer fordi vi udsætter os selv for pres, krav, forventninger og belastninger som overstiger kroppens evner, ressourcer og muligheder den har, for at løse situationen.




Hvad gør stress ved kroppen?


Langvarig stresspåvirkning øger risikoen for en række alvorlige helbredsproblemer som åreforkalkning, blodpropper, forhøjet blodtryk, diabetes, migræne, misbrug, angst og depression.




Er stress farligt?


Stress bliver farlig, hvis du befinder dig i en mere eller mindre permanent stresstilstand, hvor kroppen altid er i alarmberedskab.

Belastningen bliver ved med at være stor og du har næsten aldrig mulighed for eller giver dig selv lov til at slappe af og få ro og alenetid.


Ved stress igennem længere tid, kan vores autonome nervesystem komme ud af balance. Det bevirker, at det sympatiske nervesystem er overaktiveret og dermed i en kronisk tilstand af ”kamp/flugt refleks”.


Vores hjerne-og rygmarvshinder spænder op som giver dysfunktioner i nervesystemet. Immunsystemet svækkes og fører til et fald i antallet af infektionsbekæmpende blodceller og antistoffer. Der kan opstå komplicerede ændringer i hormonerne.


Det er altså ikke kun i hovedet, at stress er en forfærdelig lidelse. Hele kroppen og dens funktioner gambles med. Intet af det lyder behageli






Fakta om stress


  • Verdenssundhedsorganisationen WHO forudser at stress og depression vil blive en af de største sygdomsfaktorer i år 2020.

  • 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet pga. stress.

  • 30.000 hospitalsindlæggelser om året pga. stress


Comments


bottom of page